HTML


A MI Országunk 2012

Friss topikok

  • : Azt hiszem megyek hányni. Ilyen egy képmutató társaságot. Na ezt a blogot is rakombe a szarblogok ... (2012.11.26. 15:58) Első nap - Tiszaadony
  • Noked-Lee: "a magyarok rég elvitték a gyerekeiket a jászberényi iskolákba" senkit sem érdekel, hogy vajon mié... (2012.10.30. 08:56) A tizenegyedik nap
  • noviktorka: @Noked-Lee: Ezt nevezem rövid bemutatkozásnak! (2012.10.27. 11:58) A harmadik nap - Cserháthaláp, Cserhátsurány
  • noviktorka: Milyen 8 évről karattyolsz szentember? Valóban nagy kizsigerelés volt a 13.havi nyugdíj, a 13. hav... (2012.10.22. 00:41) Hetedik nap
  • dugonics titusz: Hogy kerülök én ide? (2012.10.21. 23:31) A második nap

Címkék

Archívum

2012.10.10. 09:25 Niedermüller P

Első nap - Tiszaadony

Tiszaadony, Bereg, az ország legtávolabbi csücske, fent az ukrán határ közvetlen közelében. Rákóczi földje ez, jut eszembe útközben, Tarpa, Tákos, apró, magukra hagyott, magukra maradt kis falvak. A Tisza csöndesen kanyarog, a komp átviszi az utasokat Aranyosapátiba, a másik oldalra. Furcsa egy szerkezet. A folyó felett ki van feszítve egy vastag acélhuzal, arra van rákötve a komp, s azon mintegy áthúzza magát az egyik partról a másikra. A révész morog, s mondja, valami „főokos” kitalálta, hogy ez a komp itt „kétemberes”. Ő ugyan már majd húsz éve egyedül vezeti a kompot, hozza-viszi az embereket, de most „honnan vegyek még egy embert”? Meg aztán ki fogja azt a másik embert fizetni? Csak legyint…

 

Kóborlunk a faluban az októberi napsütésben. Rendezett kertek, karbantartott házak, tiszta utcák. Később este mondja az egyik szomszédos falu polgármester asszonya, a falvakat mindenütt a közmunkások tartják rendbe, tisztítják az árkokat, gondozzák a füvet, a virágokat, ahol van. Más munka úgy sincs, ennek meg legalább értelme van. A nemrég felújított iskolaépület bezárva, „az iskolát elvitték”, meséli az iskola utolsó igazgató asszonya. „Pedig annyi mindent csináltunk”, folytatja, „felnőtt oktatást, hogy végezzék el legalább a nyolc osztályt”. Közben összegyűlik körülöttünk néhány ember, közöttük van olyan is, aki maga is felnőttként fejezte be a nyolcadikat. De most már ez sincs, az épületben mindenféle lomot tartanak, senkinek sincs sejtelme se, mi lesz az épület sorsa, mit lehet vele kezdeni. Reggelente meg majd nyolcvan gyerek indul meg a szomszédos faluba, iskolába. „Maga érti ezt?”, fordul hozzám az egyik asszony, de nem vár választ.

 

Az utcákon, amerre járunk mindenütt kíváncsi emberek, nem sok idegen fordulhat meg itt. Régebben, a kilencvenes években még volt falusi turizmus, jöttek városi családok falura, ma már nem jönnek. Akinek van rá módja inkább a tengerhez, vagy a Balatonhoz megy, mondják, akinek meg nincs pénze, az otthon marad. Eszembe jut a KSH legutóbbi felmérése, a magyar családok nagy részének már egy rövid nyaralás is megoldhatatlan anyagi problémát jelent. Persze az itteniek sem járnak nyaralni, legfeljebb Vásárosnaményba mennek be, vagy néha-néha meglátogatják máshová költözött gyerekeiket, unokáikat. De a falu határai egyben világuk határait is jelentik. E téren nincs nagy változás.

 

A falu végén, az éppen felépített gát mellett, alatt a cigánysor. Ahogy befordulunk az utcába összeszalad néhány ember, s nézik, kik vagyunk, mit akarunk. Ott találkozunk Antival, meg a feleségével, akiket ugyancsak tanított az igazgató asszony az iskolában. A ház ütött-kopott, az udvaron rendetlenség. Anti mondja, menjünk be, s már nyitja is az ócska, több helyen is betört ajtót. Bent két helyiség, a falakat ellepik a legyek, az egyik szobában két rozzant ágy, az egyikben a szülők, a másikban a gyerekek alszanak. Más bútor nincs. A villanyt kikapcsolták, de mivel időközben rendezték a tartozásaikat, rövidesen, néhány napon belül visszakapcsolják. Addig meg ugyanúgy világítanak, mint eddig. Van egy kis edényük, amibe zsírt tettek, abba belenyomtak egy szövetdarabot, s azt gyújtják meg. Anti meg is mutatja a „találmányát”. Sok fényt nem ad a házilag készített mécses, csak pislákol, épp arra nem jó, ami a funkciója lenne. Állunk mindannyian kicsit zavartan, nézünk körbe, és látom a többiek arcán, senki nem áltatja magát, hogy ebből a helyzetből ki lehet törni. Anti fiatalember, nem sokkal lehet több harmincnál, de az ő élete már nem fog megváltozni. Gyerekeié talán… Közben felbukkan a szomszédasszony, aki arról panaszkodik, hogy a bátyját még közmunkára sem veszi fel a polgármester, mert valamiért megharagudott rá. A hosszú történet nehezen érthető, volt valami verekedés, a férfit elvitték a rendőrök, s ezért, „büntetésből”, mondja az asszony, a férfit nem veszik vissza közmunkára. Ki tudja mi az igazság? A férfi, akiről szó van, ott áll a szomszédos udvarban, az asszony int neki, hogy jöjjön ide, de a férfi meg sem mozdul. „Így aztán nincs neki semmi jövedelme, még az a huszonkétezer forint se”.

 

Ballagunk vissza. A mellettem menő asszony meséli, nagy öröm érte nemrég, az unokája munkát kapott Kecskeméten a Mercedes gyárban, s az itteni viszonyokhoz képest elképzelhetetlenül sok pénzt keres, 187 000 forintot. Nagyon jó munkája van, mondja, meg még tanítják is mellette, már letett két vizsgát, s ezért még emelni fogják a fizetését. A multik… gondolom én.

 

Este Vásárosnamény, lehetünk vagy húszan egy kis üzletben. Mindenki panaszkodik, arról beszél, hogyan sorvad a város, nincs munka, az embereknek nincs pénzük, bezárnak a boltok, üzletek, megszűnnek a munkahelyek. Fáradt reménytelenség érződik. „El kell innen menni”, mondja az egyik fiatal lány, aki mellettem áll. „Nincs itt semmi.” Ahogy ott ülök, és hallgatom az embereket, hirtelen eszembe jut, amit az egyik falusi asszony mondott délután. Arról beszéltünk, hogy a faluban nincs semmi munkalehetőség, aki teheti, elmegy. „Aztán ki marad itt, tudja-e”, fordul hozzám. „A gyerekek, mi öregek, meg a szegények, a cigányok”. Vidéki Magyarország 2012 ősze… Ez is a mi országunk. 

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://mi-orszagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr224830193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyjózsi 2012.10.10. 10:29:30

Köszönöm! Remekül összeszedett írás! Nehéz volt meghatódás nélkül olvasni...

Buchbinder 2012.10.10. 13:04:25

Kedves DK!
Ez a mi országunk?
Tesz valaki azért, hogy ne így legyen? Politikus biztos nem! Én ezen nem tudok meghatódni, csak elkeseredni! Beszéljen már valaki a megoldásról! Tele vagyok az IMF elleni szabadságharccal, az újabb pénzbeszedésekkel! Az országban nincs termelés, mezőgazdaság, életcél!

lbm · http://nertars.blog.hu 2012.10.10. 16:53:26

@Buchbinder: Teljesen igaz amit maga ír, de higgye el már az is valami felé egy lépés, hogy végre valamelyik politikus elmegy a városokba, falukba, településekre, és megnézi a saját szemével mi van ott. Ugyanis csak a statisztikázás megy, messziről, látatlanban, már nagyon rég óta. A valóság pedig csak akkor látszik igazán, ha a saját szemünkkel látjuk. Végre! remélem az Ormánságot is meglátogatják, mert ott valóban már a madár sem jár. Nincs iskola, óvoda, orvos helyenként csak heti egyszer... Van ahol még egy bolt sincs, miközben emberek élnek ott. De ezt meg kell látni, és jó irány, ha végre testközelből tekinti meg valaki ezeket a helyeket. Ettől függetlenül Magának igaza van.

véva 2012.10.16. 15:41:44

Azt gondolom, hogy stratégiával kellett volna menni, mert az együttérzés fontos, de közömbös a problémák megoldása szempontjából...talán azon kellene gondolkozni, hogy milyen helyi megoldások születhetnek, ahelyett, hogy sajnálkozva megállapítja: sajnos nincs kibontakozás.
Nem könnyű és csöppet sem gyors folyamat, de el kellene végre indítani! Van-e mezőgazdasághoz nem nagyüzemi méretekben értő szakember a faluban? Tudnak-e még háztájit tartani, kertet művelni az emberek? Van-e helyi akarat arra nézvést, hogy mindezt átadják azoknak, akik most éheznek, mert kultúrájuk száz éveken át más munkára nevelte őket? Ha csak sírunk, hogy szánkig ér a sz*r és büdös, abból soha semmi nem lesz...A harmincas években Móricz már felmérte a magyar vidék mély nyomorát, a helyzet ma sokkal jobb, mi pedig sokkal többet tudunk átlagosan, mint akkor.
Mi tart vissza? Eszükbe sem jut. Egy nagyvállalkozó milliárdos politikus elvesztette már az emberi mértékben való gondolkodás képességét, a vidéki ember pedig az életre valóságát.
Olyan tanácsadók kellenének, akik erre felhívják Gyurcsány figyelmét.
Különben ez is csak kampányfogás marad, céltalan és értelmetlen a nyomort tekintve!

randomburvi 2012.10.17. 11:48:26

Tipikus magyar hozzászólás.
Sírnak, hogy "ott fenn nem tudnak semmit rólunk" " Ott fenn jöjjenek ide, nézzék meg"
Aztán valaki megy, és megnézi..nem egy villámlátogatás erejéig, hanem tényleg. Leül, beszélget, beköltözik, meg egyáltalán. Igen. PR. Tény. DE nekem ez a PR sokkal jobban bejön, mint Orbán és csapat bohóckoáda a Felcsúti focipályán.
Ez egy lépés. Hiszek benne, mitöbb, tapasztalatból tudom, hogy aki ezt látja, és nem csak egy villanás erejéig, abban megváltoznak dolgok.

Emberek, csak egyszer..egyszer ne arosszat keressétek, lássátok a jót. A mást. A többet.

Ja, és nem vagyok DK rajongó.

véva 2012.10.17. 13:39:04

@randomburvi: nem tipikus és nem magyar feltétlenül, ha rám értette...nem keresem a rosszat, csak már sokkal korábban végiggondoltam, és hiányolom, hogy más nem...persze, jó dolog elmenni, de mi végre???
Aki akar, tud tájékozódni akár a négy fal közül is...akinek van szeme, látja. De kevés csak látni, csinálni kell végre valamit...!

2012.11.26. 15:58:47

Azt hiszem megyek hányni. Ilyen egy képmutató társaságot. Na ezt a blogot is rakombe a szarblogok közé: sajatgondolat.blog.hu/admin/post/edit/3236219
süti beállítások módosítása