HTML


A MI Országunk 2012

Friss topikok

  • : Azt hiszem megyek hányni. Ilyen egy képmutató társaságot. Na ezt a blogot is rakombe a szarblogok ... (2012.11.26. 15:58) Első nap - Tiszaadony
  • Noked-Lee: "a magyarok rég elvitték a gyerekeiket a jászberényi iskolákba" senkit sem érdekel, hogy vajon mié... (2012.10.30. 08:56) A tizenegyedik nap
  • noviktorka: @Noked-Lee: Ezt nevezem rövid bemutatkozásnak! (2012.10.27. 11:58) A harmadik nap - Cserháthaláp, Cserhátsurány
  • noviktorka: Milyen 8 évről karattyolsz szentember? Valóban nagy kizsigerelés volt a 13.havi nyugdíj, a 13. hav... (2012.10.22. 00:41) Hetedik nap
  • dugonics titusz: Hogy kerülök én ide? (2012.10.21. 23:31) A második nap

Címkék

Archívum

2012.10.13. 10:45 Gyurcsány F

A harmadik nap - Cserháthaláp, Cserhátsurány

A szerda éjjelt egy kis vendégfogadóban töltöttük. Norbi, aki a budapesti szervezőnk, egyébként pedig kisbuszunkat vezeti a túrán, mondja, hogy másnap reggel 7 körül Cseháthalápon kell lenni, és azt írják két óra az út. Elrendeljük az ébresztőt reggel fél ötre és mindenki elmegy aludni.

Álmosan cihelődünk a nagy ködben. Matatunk a GPS-szel, hogy megtaláljuk a Nógrádba vezető utat. Nagy meglepetésre a GPS szerint majdnem három és fél óra az út. Hát így nem érünk oda elég korán ahhoz, hogy a gyerekeket elvihessük iskolába.  Van-e rövidebb út? Végül úgy döntünk, hogy megpróbálunk Szlovákia felé kerülni, az talán gyorsabb. A hajnali sötétségben Norbi óvatoskodva, lassan vezet, mi bátorítjuk, de nincs sok értelme. Bánrévénél lépünk át Szlovákiába és Fülek felé fordulunk, majd Somoskőújfalunál jövünk vissza, de végül kiderül, próbálkozásunk semmit sem ér, az út így, úgy is, hosszú. Nagyon hosszú.

Cserháthalápi vendéglátónk egy háromgyermekes család, pár éve elkészült takaros családi házban laknak. Devizahitelük nincs, hála Istennek, ráadásul mindkét szülőnek van munkája. Igaz, a családfő Ausztriában dolgozik, hétfőtől péntekig távol van, de ez nem túl nagy ár a megélhetésért, mondja a fiatalasszony. Ilyen az élet, de nincs okunk panaszra, teszi hozzá. A fiúk, mint az orgonasípok, hét, tíz és tizenkét évesek. Iskolába mennének, de nagy az izgalom, mindenképpen meg akartak várni bennünket. Leülünk, beszélgetünk egy keveset, szabadkozunk a késésért, de nincs sok időnk, menni kell. Még megnézzük a fiúk szobáit, a legkisebb büszkén mutat valami átkozottul hangos önjáró autócsodát, de nincs időnk játszani. Sete-sután elköszönünk és megyünk a nap fő helyszínére, Cserhátsurányba, ahol egy nagyobb mezőgazdasági vállalkozás életével ismerkedünk.

Cserhátsurány középkori település, mostanában leginkább a Jánossy és a Simonyi- kastély miatt látogatják a turisták. A rendszerváltozás előtt jól működött a TSZ, kamionszámra szállították innen a marhát. Most egyetlen gazda tart teheneket – mondja István, a TSZ maradványain felépült, ezer hektáron gazdálkodó cég vezetője, elnöke. A földeket bérlik, nagyobb részén gabonát, szóját termesztenek, a kertészetben meg például málnával foglalkoznak. A híres budai Daubner cukrászdának is mi szállítjuk a málnát, de idén nem nagyon volt miből. A szárazság elvitt szinte mindent – teszi hozzá Ferenc, aki a társaság gépészeti vezetője.

Állandó jelleggel tizenöt embert foglakoztatnak, idénymunkában van, hogy százötvenet. Kérdezem, igaza van-e Ángyán Józsefnek, amikor azt mondja, hogy a földet a családi vállalkozásoknak kel adni, mert ott jobban hasznosul. István hosszabb fejtegetésbe kezd. Azt mondja, hogy elvileg két szempont áll egymással szemben. El kell dönteni, hogy mi a cél? A hatékony termelés, vagy a foglalkoztatás. A nagyobb gazdaságok hatékonyabbak, de kevesebb embert foglalkoztatnak. A kisebbek többnek adnak munkát, de nem elég versenyképesek. De ez csak rövidtávon választható alternatíva. Hosszabb távon aki nem versenyképes, az tönkremegy. Böngészem a nyugati statisztikákat, látom, hogy egyre kevesebb mezőgazdasági vállalkozás van. Ez pedig azt jelenti, hogy egy cégre ott is egyre több föld jut – magyarázza az elnök. Rosszat tesz a mezőgazdaságnak a sok politikai, ideológiai vita. Árnyaltabban, nyitottabban, egymást türelmesebben hallgatva kellene beszélni egymással. Van elég föld Magyarországon, lehetne itt szép dolgokat csinálni, de túl sok az önzés – folytatja.

Kimegyünk a földekre, folyik a vetést megelőző talaj-előkészítés. Molnár Csaba és Vadai Ági, akik reggel csatlakoztak hozzánk, felülnek a traktorra, Norbi egy pár métert vezeti is. Én inkább messziről figyelem őket.

Pár kilométerrel arrébb a társaság egy kisebb turisztikai fejlesztésbe fogott. A környékre jövő külföldi vadászokat kiszolgáló modern vendégházat építenek. Most Vácon tudnak csak színvonalas szállást találni a vadászok, ha mindezt helyben is megkaphatják, nyilván itt fognak aludni, magyarázzák vendéglátóink. A vendégházhoz Eu-s támogatást is kaptak, nyikorog a bürokrácia, az engedélyezéshez is két év kellett, de nem bánják. Jövő márciusban kész lesz a ház, fogadkoznak.

Ha már itt vagyunk, beállunk egy keveset dolgozni a kőművesek mellé. Téglát és maltert hordunk, másra nem futja szakértelmünkből. Nincs semmilyen munka, panaszkodik az egyik kőműves. Minden megállt, ez az egyetlen építkezés a környéken. Ilyent még soha nem láttam, mondja rezignáltan, felindultság nélkül. Fél évre ez az építkezés ad pár embernek munkát. Utána ki tudja mi lesz?

Egy jó óra múlva szedjük a sátorfánkat és visszamegyünk Cserháthalápra. A polgármesterasszonnyal találkozunk. Mesél a faluról, megnézzük az óvodát, a gyerekek éppen az ebédjüket fejezik be. A kicsik kórusban köszönnek, nincsenek megilletődve. Jövőre iskolába megyek, büszkélkedik egyikük. Közel húszan járnak oviba, a vezető óvónő jegyzi, ha hallja, valamelyik családban gyermeket várnak. Pár évet látunk előre, most biztonságban vagyunk, lesz elég gyerek az óvodába mondja megkönnyebbülten.

A gyors ebéden menzai ételt eszünk és elköszönünk. Ellenkező irányba fordulunk, Sárospatak az új úticél és újabb három óra út. Elindulunk, este a hét első és egyetlen fóruma vár ránk. De erről és a negyedik napról majd holnap…

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://mi-orszagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr574845895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása