HTML


A MI Országunk 2012

Friss topikok

  • : Azt hiszem megyek hányni. Ilyen egy képmutató társaságot. Na ezt a blogot is rakombe a szarblogok ... (2012.11.26. 15:58) Első nap - Tiszaadony
  • Noked-Lee: "a magyarok rég elvitték a gyerekeiket a jászberényi iskolákba" senkit sem érdekel, hogy vajon mié... (2012.10.30. 08:56) A tizenegyedik nap
  • noviktorka: @Noked-Lee: Ezt nevezem rövid bemutatkozásnak! (2012.10.27. 11:58) A harmadik nap - Cserháthaláp, Cserhátsurány
  • noviktorka: Milyen 8 évről karattyolsz szentember? Valóban nagy kizsigerelés volt a 13.havi nyugdíj, a 13. hav... (2012.10.22. 00:41) Hetedik nap
  • dugonics titusz: Hogy kerülök én ide? (2012.10.21. 23:31) A második nap

Címkék

Archívum

2012.10.21. 13:57 Gyurcsány F

Hetedik nap

Sámod aprócska ormánsági település. A polgármester fogad bennünket. Sokan jöttek el egy rövid beszélgetésre: környékbeli polgármesterek, kistérségi vezetők, érdeklődők. Az egyik polgármester hozzám lép. Mondja, hogy odaszóltak a Fidesztől, hogy mit keres a környéken Gyurcsány és miért találkoznak vele. Gyakori eset. Hányszor megtörtént az elmúlt hónapokban, hogy a Fidesztől félve kerülték a találkozást ilyen-olyan helyi vezetők... De azt is látom, hogy egyre kevésbé fogadnak szót az emberek a helyi fideszes notabilitásnak. A félelmet lassan felváltja a megvetés. Meg a „csakazértis” hangulata.

Az Ormánságra az ország egyik legszegényebb térségeként szoktunk gondolni. Mégsem panaszokat hallottunk. Inkább egyfajta büszkeséget, hogy mennyit változott, fejlődött itt a világ az elmúlt tíz évben, vagy legyünk pontosabbak, ahogy a polgármesterek mondták, a szocialista kormányzás alatt. Dicsérik az egykori szocialista országgyűlési képviselőt, Kocsi Lászlót, aki szinte mindent elintézett: épült út, iskola, orvosi rendelő, szennyvízcsatorna.

Bónis Imre polgármesterrel útnak indulunk. Családokat látogatunk. Mondanom sem kellene, ugyanaz a panasz mindenhol: nincs elég munka. A közmunka egy kis segítség, több a semminél, de az sem jut mindenkinek, és a havi negyvenhétezer forint alig elég valamire. Nem kell ezeket az embereket munkára biztatni. Dolgoznának, ha lehetne, ha kellenének valakinek.

A délután legizgalmasabb programjaként átugrunk Horvátországba, Pélmonostorra. A baranyai háromszög legnagyobb településén mintegy tízezren élnek. Közülük ezer magyarnak, vagy háromezer szerbnek mondja magát. Mohácsi barátaink a délszláv háború óta szoros személyes kapcsolatot ápolnak a helyiekkel. Mostani látogatásunk apropóját is az adta, hogy könyvet gyűjtöttünk a pélmonostori Baranyay Júlia népfőiskolának, és az első háromszáz kötetet most adtuk át.

A tízezer fős horvátországi magyarság komoly bajban van. Idén a magyar nyelven tanító négy általános iskolába összesen tizenhat (!) elsős diákot írattak be. Nem nehéz levonni a következtetést: ha így folytatódik a trend, lassan nem lesz, aki magyarul beszélne, aki magyarnak vallaná magát Horvátországban. Az okok persze összetettek. Természetesen erős a többségi nemzet kulturális, egzisztenciális gravitációja. De van itt más is. Ma nem sikk magyarnak lenni. Rossz a hírünk a világban. Döcög a gazdaságunk. A mai kormány nem csak itthon, de határainkon túl is folyamatosan feszültséget szít, jó és rossz magyarokra osztja a határon túliakat (is). Az előbbit jutalmazza, az utóbbit bünteti.

Meglepetésünkre a magyar egyesületek székházában (?) vacsorával várnak bennünket és sokan gyülekeznek, hogy találkozzanak velünk. Nem vesszük fel a magyar állampolgárságot, mondják. Nekünk itt van az életünk, mi horvátországi magyarok vagyunk, nem akarunk játékszere lenni az anyaországi belpolitikának. Magyarországról az ott élőknek kell dönteni, ismétlik szó szerint a mi érveinket, amiért is nem szavaztuk meg a Parlamentben a kettős állampolgárságról szóló előterjesztést. A mi kormányzásunk alatt nyugalom volt. Nem beszéltünk bele az ő dolgaikba, nem tettünk különbséget magyar és magyar között, mondják.

Hát így…

3 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://mi-orszagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr274860949

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hetedik nap 2012.10.21. 14:54:01

Az Ormánságra az ország egyik legszegényebb térségeként szoktunk gondolni. Mégsem panaszokat hallottunk. Inkább egyfajta büszkeséget, hogy mennyit változott, fejlődött itt a világ.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szentpeter 2012.10.21. 16:25:00

Ferikém... 8 év alatt egyszer sem sikerült elvegyülni a néppel...

Emlékeim szerint, a te politikád szöges ellentéte a szocialista politikának, ennek többször is hangot adtál.. most meg hirtelen van fontosabb mint a politikai irányzat ?

Ekkora veszélyben van az ország, hogy azonnal el kell zavarni Orbánt ?

...és akkor minden baloldali dalra fakad ?

Nem régen lemondtál a miniszterelnöki székről, mi változott azóta baloldalon ?

Én úgy gondolom hogy a politikához hitelesség kell, az neked nincs, úgy hogy nem muszáj politizálnod, nem fogsz a civil életben sem éhezni...

Azok persze igen, akiket sikerült kizsigerelned...

lári-fári...

noviktorka 2012.10.22. 00:41:25

Milyen 8 évről karattyolsz szentember? Valóban nagy kizsigerelés volt a 13.havi nyugdíj, a 13. havi munkabér, miközben az ország annyit fejlődött, mint még soha! Most bezzeg minden rendben van, nincs megszorítás sem, mert ezt a szót törölte a fidesz a szótárból. Ilyen jó még sosem volt nekünk, mert Orbán-vezér megvéd minket! Igaz, csak a seggünk van ki a gatyából! Éljen a mi szeretett vezetőnk, kövessük egészen Észak-Koreáig!
süti beállítások módosítása